Ce trebuie sa stiti daca autovehiculul pe care il conduceti este avariat (lovit) in trafic, sau daca dumneavoastra, in calitate de conducator auto loviti un alt autovehicul. Pentru a nu incalca legea si in special pentru a evita riscul de a plati despagubiri importante, orice proprietar de autovehicule este obligat sa incheie o asigurarea RCA, asa cum prevede si legislatia in domeniu.

Asigurare RCA ≠ CASCO

Daca asigurarea RCA, acopera prejudiciile pe care asiguratul, din culpa proprie, le produce bunurilor sau integritatii/sanatatii unei persoane terte, asigurarea Casco este o asigurare facultativa in baza careia sa platesc despagubiri pentru avariile produse autovehicului propriu indiferent daca acestea sunt urmare a unui accident produs din culpa sau cauzat de o alta persoana.

Astfel prin asigurarea RCA se acopera prejudiciile pe care asiguratul le produce bunurilor sau integritatii unei persoane terte. De retinut ca prin asigurarea RCA nu se platesc despagubiri nici ca urmare a unui accident produs intre propriile vehicule proprietate personala sau de catre vehiculele aflate in proprietatea altor membrii ai familei acestuia.

Daca nu aveti incheiata asigurare RCA sau uitati sa o reinnoiti, savarsiti o contraventie si sunteti pasibil de amenda de la 1.000 RON la 2.000 RON ,retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare, pana la prezentarea dovezii de incheiere a asigurarii RCA. Situatia cea mai grava este atunci cand produceti au accident si nu aveti asigurare RCA valabila, in acest caz pe langa amenda veti fi obligat sa suportati toate cheltuielile de despagubire a persoanei prejudiciate. Daca refuzati sa platiti aceste despagubiri persoana prejudiciata se poate adresa F.P.V.S – Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Dupa despagubirea persoanei prejudiciate, F.P.V.S va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitaţi responsabile.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru toti posesorii de vehicule din Romania. Scopul unei asigurari RCA este de a-i proteja pe tertii prejudiciati in urma unui accident auto si de a-i despagubi la valoarea integrala a prejudiciului.

Vehicule pentru care se pot incheia asigurari RCA

Conform legislatiei in vigoare, asigurarea RCA poate fi incheiata pentru:

  • vehicule inmatriculate sau inregistare in Romania
  • vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania;

Perioada pentru care se poate incheia o asigurare RCA

  • 12 luni sau 6 luni, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania;
  • pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu, dar nu mai mult de 60 de zile